מס שבח הוא מס שמוטל על הרווח שנוצר כתוצאה ממכירת מקרקעין בישראל, והוא חל מכוח חוק מיסוי מקרקעין (שבח ורכישה), התשכ"ג – 1963, על כל אדם או תאגיד אשר מוכר וקונה מקרקעין בישראל (כגון חנות, משרד, דירת מגורים, מחסן, מרתף, גג וכיו"ב).
על פי סעיף 6(ב) לחוק מיסוי מקרקעין, "שבח" הוא הרווח, שנוצר מההפרש שבין "שווי המכירה" ב"יום המכירה" לבין "שווי הרכישה" ב"יום הרכישה", ב"מכירה" של "זכות במקרקעין". לכל המונחים הנכללים בהגדרה קיימות הגדרות נפרדות ומיוחדות בחוק.
השינויים שחלו בחוק מס שבח החל מיום 1.1.2018
ביום 1.1.2018 נסתיימה תקופת המעבר שהחלה ביום 1.1.2014, בה חלו למעשה מספר הוראות מעבר שהשפיעו על המיסים לתשלום, כשבכל שנה ישנה הוראה אחרת / מעודכנת. בקצרה, נציין כי הוראות המעבר קבעו כי ניתן להחיל את שיעור המס החדש בגובה 25% תוך הגנה לינארית במכירת שתי דירות מזכות בלבד, כהגדרתן בחוק. החל מיום 1.1.2018, יחול שיעור המס החדש על מכירת דירות מגורים מזכות שנרכשו לפני יום המעבר, ללא מגבלות נוספות.
פטורים והקלות במס שבח
בשנים האחרונות חלו שינויים רבים בנוגע לאופן חישוב מס השבח במכירת מקרקעין ובפטורים וההקלות השונות הקיימים במכירות של נכסים מסוימים ובמקרים מיוחדים. כך, למשל, בוטל הפטור ממס שבח שהיה קיים עד לתחילת שנת 2014 בגין מכירת דירה אחת לארבע שנים.
מסיבה זו, ככל שהעיסקה מורכבת יותר או שהצדדים לה בעלי מאפיינים מיוחדים (למשל, עסקת מכר מקרקעין בין תאגידים או בין אדם פרטי לתאגיד), רצוי לפנות לעורך דין שלא מתמצא בדיני מקרקעין בלבד, אלא גם בקיא בדיני מיסוי מקרקעין, בחקיקה ובפסיקה העדכניות בתחום המס, אשר ידע לייצג את הלקוח בצורה מקצועית וחכמה אל מול רשויות המס ולהביא עבורו את הפתרון האופטימאלי למקרה גם מבחינה מיסוי.
כיצד ניתן לחשב את שיעור מס השבח במכירת דירה?
כדי לחשב את שיעור המס במכירת דירה רשות המיסוי מעמידה לרשות הגולשים מחשבון כדי להעריך את המס המשוער. במקביל לעסקה עצמה, צריך מוכר הנכס תוך 40 ימים מיום המכירה להצהיר על הנכס הנמכר, התמורה, הניכויים והתוספות לעניין מס שבח, סכום המס וחישובו, זכאות לפטור או הנחה במס שבח.
המוכר צריך למלא ולהעביר לרשויות מיסוי מקרקעין דיווח וכן יש לצרף אסמכתאות ואישורים שמעידים על הוצאות ותשומות בגינן מבקש המוכר להכיר לו כהוצאה לצורך החישוב. על המוכר לשלם את המס שחושב על ידו בתוך 60 יום מיום ביצוע העסקה.
דוגמה לחישוב מס שבח במכירת דירה
לפי שיטת "חישוב מס שבח ליניארי חדש" שנכנסה לתוקף ב-1 בינואר 2014, מחלקים את תקופת הבעלות של המוכר על דירתו לשניים: התקופה הראשונה היא מיום רכישת הדירה ועד ליום 1 בינואר 2014, עליה המוכר יהיה פטור מתשלום מס שבח. התקופה השנייה היא החל מיום 1 בינואר 2014 ואילך, עבורה ישלם המוכר מס שבח בשיעור של 25%.
ניקח לדוגמה מקרה בו אדם רכש דירה ביום 1 בינואר 1978 בסכום של מיליון ש"ח, והוא מוכר אותה ביום 1 בינואר 2018 בסכום של 3 מיליון ₪. לאותו אדם נוצר שבח בסך 2 מיליון ₪ במשך 40 שנה. אם נחלק 2 מיליון ב-40 שנה, נקבל שבח של 50 אלף שקל לכל שנה. לכן, בשיטת החישוב החדשה על השבח היחסי שהצטבר עד ל-1 בינואר 2014, המוכר לא יחויב בתשלום ובגין השבח שהצטבר מ-2014 ועד תחילת 2018 (ארבע שנים) הוא ישלם 25% מ-200 אלף שקל כלומר 50 אלף ש"ח.